Wij wonen sinds 1992 in onze kop hals romp boerderij tussen het landelijk gelegen dorpje Wyns en het nog landelijker Bartlehiem, die beide onderdeel uitmaken van de Friese gemeente Tytsjerksteradiel, maar we hadden na de inhuizing onze handen meer dan vol om eerst het privégedeelte van onze boerderij enigszins naar eigen inzicht in te richten.
Nadat het woongedeelte tijdens diverse beschikbare vakanties en weekenden was verbouwd en opgeknapt, konden we na gaan denken over het nuttiger gebruik van al die overtollige ruimtes in de schuur en de naastgelegen kleinveestal. Na elke storm werd het gat in het dak van die stal groter en groter, zodat we in 2005 besloten dit te repareren en de stal voor sloop te behoeden. Het hele dak werd vernieuwd en de ruimte eronder werd flink opgeschoond. Die ruimte was echter zo sfeervol dat we besloten er een gastenverblijf van te maken. Een keukentje, een toiletruimte en uiteindelijk ook een cv installatie werd geinstalleerd. Het gat in het dak groeide min of meer uit tot een gat in de hand. Maar de verhuur van deze ruimte als B&B liep echter van meet af aan. Het platteland kent zijn eigen doelgroep. Het resulteerde uiteindelijk in de bouw van drie gastenverblijven: de Stal, de Heasouder en it Bûthús, een poosje later ook nog aangevuld met een expositieruimte (Gallerleij). De interieurs waren bruut zoals ook tijdens het koeientijdperk het geval was. Gekalkte muren, afgebrokkeld stucwerk, drinkbakjes daar waar het geen kwaad kon, blankhouten vloeren en plankenplafonds met de in krijt geschreven namen van de koeien nog op de balken. Hier en daar hingen ook nog touwtjes die nog door de vorige boer waren gebruikt. De naam Gastopstal dekte naar ons idee prima de lading
In 2011 dreigde na de financiële crisis aan Jan zijn werkzaam leven als architect met een burn-out een abrupt einde te komen, en moest hij na gaan denken of wij op termijn ook alleen van onze B&B tak zouden kunnen bestaan. Daar was nog wel een extra appartement voor nodig. Op advies van de huisarts moest hij tegelijkertijd iets ‘positiefs’ doen. Deze combinatie heeft uiteindelijk de Strowagen opgeleverd. We kochten een oud wagenonderstel, Jan maakte een tekening en bouwde het ‘ding’ stap voor stap, elke dag een klein stukje. In het begin kon hij er niet eens langer dan een half uurtje per dag aan werken. Steeds ietsje langer was het medische advies, probeer weer wat discipline op te bouwen. En dan niet kijken naar wat je nog moet, maar naar wat je al gedaan hebt! Dat werkt positief. En elke dag proberen wat meer minuten te maken. In juni 2012 werkte hij uiteindelijk weer zes tot zeven uren per dag en kon zijn herstelproject ‘Strowagen’ worden afgerond. Met recht bleek het een therapeutisch traject te zijn geweest. Het opbouwen van de stropakken als waren het bakstenen bleek leuk werk te zijn ook nog. In het dorp vroeg men zich af wat Jan en Afke met zó veel pakken stro moesten, ze hadden niet door dat het een appartement was.
Die B&B was al langer een wens van Afke, want iets vergelijkbaars maar wel veel kleiner van omvang hadden we in onze vorige woonplaats Snakkerburen als hobby ook al eens opgestart. Een B&B waar we vanaf 2005 in Wyns een, beter gezegd twéé doorstarts mee hebben gemaakt en waar we inmiddels ook van moeten bestaan.
Wat in Wyns 28 na al die jaren met veel passie en inzet in weekenden en vakanties was opgebouwd, brandde echter op een koude winteravond 2013 in slechts vier uurtjes af. We lagen toen op de grond, knock out, uitgeteld. We konden opnieuw beginnen. En dat hebben we ook gedaan. Want knock out is niet dood!
De kop ervoor, dat werd ons motto, niet bij de pakken neerzitten. Na de brand zijn we zo snel mogelijk begonnen met de wederopbouw. Vanwege de status van monument moest ook monumentenzorg over de herbouwplannen zijn oordeel geven. Dat kostte ons na het indienen van de tekeningen afgezien van het vooroverleg maar liefst 26 weken proceduretijd. We waren van plan de contouren van de boerderij terug te bouwen, maar wel ‘modern’ ingevuld. We wilden eigenlijk alles terug zoals het was, maar helaas, dat gaat niet. Authenticiteit laat zich niet herbouwen.
Toch hebben we nu een accommodatie met een eigen en ook weer bijzondere sfeer. Ook nu is de draagconstructie met gelamineerde houten spanten zichtbaar en mede sfeerbepalend. Ook de ruimtelijkheid van een grote Friese boerenschuur is goed voelbaar en bewust geaccentueerd.. En een voordeel was ook dat de beperkingen van de B&B van voor de brand nu verholpen konden worden. Zo is de lift een resultante van ervaringen uit het verleden en hopelijk ook een blijvend succes voor de toekomst!
Vanaf 2020 is onze dochter Fenna ook bij Gastopstal actief. Op termijn zal zij alles binnen Gastopstal gaan runnen, maar de eerste Jaren zullen Fenna en Afke nog samen als gastvrouw optreden.